Wat is smudgen!

Traditioneel wordt smudgen gebruikt om negatieve energieën van mensen, plaatsen en dingen te zuiveren. Hoewel smudgen een oud Indiaans ritueel is, is het vergelijkbaar met het oude katholieke ritueel van het branden van wierook, het oude Chinese ritueel van het branden van Moxa, en het oude Peruviaanse ritueel van het branden van Witte Salie. Smudgen wordt nog steeds beoefend door mensen met verschillende culturele en spirituele achtergronden. De gebundelde kruiden, ook bekend als smudge-sticks, worden gewoonlijk verbrand in een grote schelp en de rook wordt zachtjes in een ruimte, rondom een persoon of object verspreid met een veer.
De meest gebruikte veren zijn veren uit de vleugel van de Adelaar (de adelaar vliegt op grote hoogte waardoor deze vogel je intentie ver kan dragen) of de veren uit de vleugel van de kalkoen (de kalkoen symboliseert de verbinding met de moeder Aarde). In Nederland worden vaak veren gebruikt van Buizerd, Havik, Rode Wouw, Vale gier of Uil.

Kijk HIER voor mijn Smudgesticks!

Smudging wordt ook gebruikt om objecten zoals kristallen, klankschalen, edelstenen, gereedschappen te reinigen van ‘negatieve ballast’. Je kunt jezelf op elk moment van de dag smudgen of je kunt smudgen met een kleine groep mensen.

In 2007 bewees een volgend wetenschappelijk onderzoek dat het smudgen met ondermeer Salie gedurende één uur 94% van de bacteriën en airborne virussen in de lucht in een kamer elimineerde en dat de resultaten tot 24 uur aanhielden. Bij het smudgen komen negatieve ionen vrij in de atmosfeer. Deze negatieve ionen neutraliseren schadelijke positieve ionen (waaronder ook huidschilfers van huisdieren, vervuiling, stof, schimmels en dergelijke). Dat is ook de reden hoe het komt dat smudgen met bijvoorbeeld Salie mensen met allergieën, astma of andere chronische ademhalingsproblemen kan helpen. Deze negatieve ionen die vrijkomen zijn een soort natuurlijk antidepressivum en een middel tegen slapeloosheid, waardoor u een diepe, rustgevende slaap ervaart.
Later in 2007 worden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd, waarin de onderzoekers stellen dat medicinale rook bacteriën en (airborne) virussen in de lucht verminderde.
De auteurs stellen: “Deze studie vertegenwoordigt een uitgebreide analyse en wetenschappelijke validatie van onze oude kennis over het effect van etnofarmacologische aspecten van de rook van natuurlijke producten voor therapie en gezondheidszorg op de bacteriële samenstelling en dynamiek in de lucht.”
Een lange lijst van pathogene bacteriën/virussen bleek na 30 dagen niet meer aanwezig te zijn in een open ruimte waarin werd gesmudgd.
“We hebben aangetoond dat het met medicinale rook mogelijk is om diverse planten- en menselijke pathogene bacteriën en airborne virussen uit de lucht binnen een besloten ruimte volledig te elimineren”, schrijven de onderzoekers.